Smaakvol, makkelijk en snel visgerecht uit de tajine. Super goed te combineren met puree of risotto. Mijn eerste en tevens huidige tajine heb ik van mijn tante gekregen, origineel uit Marokko en sindsdien ben ik fan. Ik gebruik hem wel regelmatig maar niet wekelijks en toch is het een goede reden om te kiezen voor een gasfornuis in plaats van koken met inductie. Ik vind vooral de manier waarop de smaak van groenten en verse vis ontzettend goed tot zijn recht komt in de tajine gewoon erg fijn. Eigenlijk is het principe super simpel maar de uitkomst des te lekkerder.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 200 gr garnalen
- 200 gr zalm
- 200 gr witvis
- 5 tomaten
- 1 citroen
- ½ rode peper
- 1 teentje knoflook
- Verse peterselie
- Zwarte olijven
- 1 ui
- Peper en zout
Zo maak je het:
Dit gerecht is het lekkerste als je het klaar maakt in de tajine maar het kan ook gewoon in een andere pan met een dikke bodem. Het voordeel van de tajine dat het door de manier van verhitten in de tajine het proces een stuk sneller gaat en ik persoonlijk vind dat de smaken vaak beter bewaard blijven.
Breng water aan de kook om de tomaten te ontvellen. Snijd hiervoor heel oppervlakkig een kruis in de tomaten. Leg ze 2 minuten in het water. Giet het kokende water af en koel de tomaten af. Snijd het kroosje eruit en pureer de tomaten met je staafmixer of blender. Zet de gepureerde tomatensaus even apart.
Pel de ui en snipper deze fijn. Snijd de rode peper over de helft, verwijder de zaadlijsten en hak de rode peper fijn. Pel de knoflook, snijd deze over de helft en verwijder de wortel. Zet alles even apart.
Rasp de schil van de citroen en pers het sap van de citroen uit. Snijd de zwarte olijven in kleine rondjes. Hak de peterselie fijn.
Snijd de vis in hapklare blokjes en pel indien nodig de garnalen.
Nu heb je alles klaarstaan en kan je beginnen met het klaarmaken van het vispotje. Zoals ik zei, het gaat best snel allemaal, zorg er dus voor dat als je een bijgerechtje erbij wilt klaarmaken zoals puree of risotto je deze al opgezet hebt. Het vispotje duurt nu ongeveer nog 15 minuten.
Zet de tajine op het vuur, voeg wat olijfolie toe en laat de tajine heet worden.
Zodra de tajine heet is voeg je de rode peper en de ui toe. Pers de knoflook uit boven de tajine en roer alles goed. Voeg na 2 minuten de tomatensaus, het citroensap en de citroenrasp toe. Laat 1 minuutje koken en voeg dan de olijven, de vis en de garnalen toe. Laat alles 10 minuten koken en roer af en toe goed. Voeg als laatste de peterselie toe en eventueel wat peper en zout voor de smaak.
Laat een reactie achter