Aangezien ik geen vlees eet, probeer ik steeds meer te variëren met vissoorten en smaken die hierbij passen. Zelf houd ik erg van stoofpotjes met vis, maar mijn vriend houdt niet zo van heel veel saus. Een ingepakte vis neemt goed de smaken van de extra ingrediënten op, waardoor de vis goed zacht, gaar en vol van smaak uit de oven komt, maar zonder dat er veel saus bij zit. Daarnaast ziet het er ook nog eens mooi uit.

Ik vind het prettig om mezelf nuttig te maken; ik kan niet zo heel goed stil zitten en daarom ‘bemoei’ ik me ook altijd met alles en iedereen in de keuken. Zo ook bij mijn schoonmoeder thuis. De allereerste keer dat ik een vispakketje klaargemaakt heb, was samen met mijn schoonmoeder, jaren geleden. Mijn schoonmoeder is lid van een kookgilde en onze passie voor koken delen we dan ook regelmatig. Fijn met een glaasje rode wijn, lekker keuvelen over nieuwe recepten of restaurantjes waar we gegeten hebben. Zo ontstaan regelmatig ideeën over nieuwe gerechtjes; zie de verschillende vispakketjes hieronder. Het allereerste vispakketje was met zongedroogde tomaten en verse basilicum. Inmiddels heb ik deze variant uitgebreid met schijfjes zwarte olijven voor een iets frissere smaak.

Ik gebruik normaal gesproken tilapiafilet of pangafilet voor de vispakketjes, maar het kan ook goed met zalm. De tilapia is een wat stevigere vis, ook van smaak. De panga filet, ofwel zonnevis, is een lichte witvis. Ik vind deze zelf erg lekker omdat ik niet van hele zware maaltijd houd en deze vis is erg licht verteerbaar. Het is het beste om altijd verse vis te kopen, dit is zeker een stukje duurder maar ook veel smaakvoller.

vispakket-bereiding
25 minuten
Makkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 pangafilets
  • verse basilicumblaadjes
  • 8 zongedroogde tomaten
  • een half potje zwarte olijven
  • olijfolie
  • peper en zout

Zo maak je het:

Voor alle bereidingen laat je de oven (hetelucht) op 200 graden voorverwarmen. De pakketjes moeten 20 min in de oven. Dep de vissen goed droog. Scheur per vis een stuk aluminiumfolie af, dat aan alle zijden ongeveer 10 tot 15 cm groter is dan de vis (rechthoekig dus). Giet een flinke scheut olijfolie in het midden en leg de vis hierin. Zorg dat de gehele onderkant van de vis in de olijfolie ligt.

Strooi wat verse peper en zout over de vis. Snijd de basilicum en zongedroogde tomaten in kleine stukjes en verdeel deze evenredig over de vis. Snijd de zwarte olijven in schijfjes en verdeel deze ook over de vis. Vouw het zilverfolie nu aan de lengtekant van de vis naar elkaar en rol het samen een stukje op. Niet te strak, er moet voldoende luchtruimte overblijven. Vouw ook de korte uiteinden in elkaar zodat alles goed dicht zit en niet kan lekken. Na 20 minuten is je vis zo gaar als boter, het is een simpel principe, maar erg lekker!

Deze vis is lekker bij een frisse risotto, zoals risotto met citroen of risotto met tomaat en basilicum.