Dit gerecht vormt een heerlijk onderdeel van de tapastafel. Het is een van mijn persoonlijke favorietjes; vongole schelpjes in witte wijn saus! Lekker, makkelijk en erg snel klaar!
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 kilo venusschelpjes
- 200 ml witte wijn
- verse peterselie
- 2 limoenen
- 1 chilipeper
- 1,5 teentje knoflook
- olijfolie
- peper en zeezout
Zo maak je het:
Check eerst de schelpjes; de schelpen die open zijn, geef je een tikje. Indien de schelpen open blijven, doe je ze weg. Deze kan je beter niet gebruiken. Hak de peterselie fijn. Snijd de chilipeper open, haal de zaadlijsten eruit en snijd de chilipeper in dunne halve ringetjes. Pel het schilletje van de knoflook. Haal het worteltje uit de knoflook. Snijd de knoflook in dunne plakjes. Rasp de schil van een van de limoenen, Pers deze limoen daarna uit. Snijd de andere limoen in partjes.
Zet een diepe wok of bakpan op het vuur. Nu gaat alles heel snel, dus mocht je dit gerecht als onderdeel van een tapastafel serveren, zorg dan dat alle overige gerechten klaar zijn en je dit als laatste gerechtje klaarmaakt.
Zodra de pan heet is, voeg je een flinke scheut olijfolie toe. Voeg nu meteen de chilipeper, peterselie (houd een klein beetje apart voor de garnering), knoflook, peper en zout toe. Blijf goed roeren totdat de knoflook begint te kleuren en voeg nu het citroensap, de wijn en de schelpjes toe. Houd het vuur hoog; na een minuut of 3-4 zullen de schelpjes open gaan. Schud de pan goed heen en weer. Haal de schelpjes die niet open gegaan zijn eruit.
Leg de schelpjes op een serveerschaal, strooi er de limoenrasp en wat overgebleven peterselie overheen. Leg er tenslotte de limoenpartjes bij en het gerechtje is klaar om te serveren!
Laat een reactie achter