Na een kort bezoek aan Athene realiseerde ik me dat ik nog niet eerder een recept voor moussaka had gepubliceerd en met mijn hoofd nog in de Griekse sferen hierbij dus een vegetarische moussaka. Moussaka is een ovengerecht gebaseerd op veel verse kruiden, groenten en aardappels met een romige bechamelsaus.

55 minuten
Bewerkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 2 pers:

  • 200 gr vegetarisch gehakt
  • 250 gr bospaddenstoelen
  • 6 grote aardappels
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 grote aubergine
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • verse nootmuskaat
  • paprikapoeder
  • peper en zout
  • verse salie
  • 2 laurierblaadjes
  • 100 gr feta
  • 50 gr parmezaanse kaas
  • 2 eetlepels bloem
  • 200 ml melk

Zo maak je het:

Pel en snipper de ui. Pel de knoflook, snijd deze over de helft en verwijder de wortel. Hak de paddenstoelen klein. Hak de salie fijn. Schil de aardappels en zet deze met een flinke laag water op het vuur. Breng de aardappels aan de kook en laat ze 10 minuten koken. Zet een diepe pan op het vuur en verwarm hierin wat olie. Voeg zodra de olie warm is de uien en de paddenstoelen toe. Bak de paddenstoelen voor ongeveer 5 minuten en voeg daarna de salie, flink wat paprikapoeder, de tomatenblokjes en het vegetarische gehakt toe. Pers ook de knoflook in de pan uit en leg de laurierblaadjes in de saus. Laat de saus 20 minuten rustig pruttelen. Haal de laurierblaadjes aan het einde uit de saus.

Ondertussen kan je de aubergine in dunne plakjes snijden en even kort aanbakken met wat olijfolie. Dit zorgt ervoor dat de aubergine al wat vocht opgenomen heeft en niet teveel vocht van de saus zal onttrekken. Dep de aubergine af met wat keukenpapier.

Giet nu de aardappels af en laat ze een beetje afkoelen. Snijd ze daarna in dunne plakjes.

Maak nu de bechamelsaus; doe wat boter in een sauspannetje. Doe hier (als de boter gesmolten is) 2 eetlepels bloem bij. Roer goed zodat alles aan elkaar vast klontert. Giet er een beetje melk bij en roer nogmaals goed door, blijf beetje bij beetje de melk erbij gieten totdat je een zachte, gladde saus krijgt. Voeg nu flink wat peper en de parmezaanse kaas toe. Laat de kaas smelten, roer wel regelmatig door.

Begin met het opbouwen van de moussaka. Bedek de bodem met een laag aubergines. Schep hierop wat van de tomatensaus en verdeel over de gehele aubergine. Leg er nu een laag aardappels overheen en dan weer een laag aubergine en een laag tomatensaus. Eindig met een laag van de tomatensaus.

Giet hier de bechamelsaus overheen en verkruimel de feta over de saus. Rasp wat nootmuskaat over de schaal en zet de moussaka nog ongeveer 15 minuten onder de grill.