Ik was altijd al fan van yoghurtsausjes, kruidensausjes en verschillende dips. Toen we onze trip naar Kreta geboekt hadden, keek ik dan ook reikhalzend uit naar het proeven van de Griekse keuken en de echte verse tzatziki! En ik werd niet teleurgesteld, elk restaurantje geeft er zijn eigen variatie en smaak aan maar hij smaakt overal heerlijk vers met echte Griekse yoghurt. Zelf blijf ik toch een frisse variant met een beetje munt het lekkerste vinden. De munt geeft een heerlijke frisse en onverwachte smaak aan het geheel.

tzatziki
15 minuten
Makkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten:

  • 500 ml Griekse yoghurt
  • 1 komkommer
  • 1 knoflookteentje
  • Verse munt
  • 1 Limoen
  • Zout
  • Peper
  • Olijfolie

Zo maak je het:

Was de komkommer en snijd de beide uiteinden eraf. Rasp de komkommer met een keukenmachine of rasp in kleine flintertjes. Doe de komkommer in een vergiet. Strooi hier flink zout overheen en laat ongeveer 10 minuten uitlekken. Op deze manier trek je wat van het vocht uit de komkommer en wordt de tzatziki niet te nat.

Pel de knoflook, snijd deze open en verwijder de wortel. Pers de knoflook uit in een schaaltje. Doe hier de Griekse yoghurt bij. Hak de munt fijn en voeg deze toe. Rasp de schil van de limoen en pers een halve limoen uit. Voeg het limoensap en de limoenrasp toe aan de yoghurt. Voeg ook een scheutje olijfolie en wat peper en zout naar smaak toe. Roer alles goed doorelkaar.

Als de komkommer uitgelekt is, voeg je deze ook toe. Roer nogmaals en proef of er voldoende zout toegevoegd is.

Garneer eventueel met een scheutje olijfolie, limoenrasp en munt.

De tzatziki smaakt nog beter als je hem een beetje in laat trekken, daarnaast kan je hem makkelijk een dagje bewaren dus kan je het ook een dag van te voren klaarmaken.