Jaa, daar istie weer; de aubergine! Zoals al eerder aangegeven ben ik erg fan van de gevarieerdheid van de aubergine. Je kan er echt alle kanten mee op en goed klaargemaakt brengt het echt de pure smaak van Italië naar boven. De allereerste keer dat ik melanzane alla parmigiana op heb was in San Gimignano. Na een flinke wandeling door de prachtige oude stad, hadden we een mooi terrasje op een centraal plein gevonden. Een heerlijk plekje voor een wijntje en een lekkere lunch en natuurlijk een prachtig uitzicht op de oude huizen, mooie torens, een oude vergane waterput, een wereldberoemde ijssalon en een condoommachine in de muur…. eeh ja dat dachten wij dus ook 😉 we kwamen niet meer bij van het lachen maar toen onze lunch geserveerd werd, waren we de machine weer vergeten. Wat een hemels gerecht!! Op dat moment veranderde mijn mening over aubergine compleet en sindsien ben ik fan!

Melanzane
30 minuten
Makkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 aubergine’s
  • 4 tomaten
  • 500 ml passata di pomodoro
  • 1 knoflookteentje
  • Verse peterselie
  • 200 gr mozarella
  • 50 gr parmezaanse kaas
  • 3 eetlepels bloem
  • peper en zout
  • olijfolie

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de aubergine in dunne plakjes over de lengte. Doe de eetlepels bloem op een klein bordje, voeg hier wat verse peper aan toe en roer dit goed door elkaar. Dep de plakjes aubergine aan beide kanten in de bloem. Verhit olie in een pan en bak de aubergine plakjes goed aan beide kanten.

Snijd ondertussen de tomaten in dunne plakjes. Vet een ovenschaal in met olijfolie. Bedek de bodem met een laagje aubergine, leg hier een laagje tomaten op en strooi er wat parmezaanse kaas overheen. Stapel zo om en om een laagje aubergines en een laagje tomaten totdat alles op is.

Doe nu de passata in een mengkom. Pel de knoflook, snijd deze in de lengte over de helft en haal het worteltje eruit. Pers de knoflook uit bij de passata, voeg ook wat zout en peper toe. Hak de peterselie fijn en voeg deze toe aan de passata, houd een klein beetje apart voor de garnering. Roer alles goed doorelkaar

Schenk de passata uit over de aubergine’s en tomaten. Zorg dat alles goed bedekt is met een laagje tomatensaus.
Snijd de mozarella in dunne plakjes en leg deze bovenop de tomatensaus. Strooi er nog wat peper en de restanten van de peterselie overheen.

Ze alles 15 minuten in de over op 180 graden.

Dit is een heerlijk bijgerechtje, maar kan ook gegeten worden als hoofdmaaltijd met bijvoorbeeld verse pasta of een smeuïge puree.

Melanzane
Melanzane
Melanzane