19 november 2015
Elk jaar wordt op de derde donderdag van november de Beaujolais Primeur gepresenteerd. Dit is een jarenlange traditie die door De Rooi Pannen (centrum voor ondernemingsonderwijs in Tilburg) in samenwerking met het Sint Laurentius kookgilde op hun eigen manier in ere wordt gehouden. Ze organiseren een zogenoemde Primeurtoer waarin naast de Franse Beaujolais wijn ook nog andere wereldwijnen gepresenteerd worden en waar de gasten kunnen genieten van de verschillende wijnen en gerechtjes, samengesteld door de leerlingen van de horeca opleiding. Het is voor deze leerlingen dus een super spannende avond, ze moeten alles organiseren en daarnaast ook nog hun eigen gerechten klaarmaken en presenteren voor een gerenommeerd kookgilde.
Na een drijfnatte fietstocht (jaja er zou veel wijn zijn, dus we wilden natuurlijk persé fietsen) kwamen we aan bij het hoofdgebouw van de Rooi Pannen. We werden met een heerlijk glaasje beaujolais in de warmte ontvangen en waren onze regenirritatie al snel kwijt. Na een korte blik op de menukaart hadden we er helemaal zin in. Er werden 9 gerechten geserveerd; 3 voorgerechten, 4 hoofdgerechten en 2 nagerechten met bijbehorende primeurwijnen. Dat allemaal voor slechts € 29,50 per persoon.
De drie voorgerechten waren:
- Tonijn Tataki met zoetzuur van komkommer met gember en zeekraal
- Gebrande zeeduivel met tomaat, hotami en een granité van Hollandse sla
- Tartaar van gerookte eend met walnoot, aceto en truffelmayonaise begeleid door een springrol van gekonfijte eend
De gerechtjes zagen er echt super mooi uit! De tartaar was duidelijk favoriet; een erg goede combinatie van de eend, de walnoot en ui. De tonijn was ook echt heerlijk alleen was de zoetzuur van komkommer en gember iets te overheersend.
De hoofdgerechten waren iets meer vlees georiënteerd en goed aangepast aan de sfeer van het jaargetijde:
- Gegrilde Bavette met knoflookolie, courgette en puree van bataat
- Tamme eend met een lak van rode wijn, gegrilde witlof, sojabonen en een crème van aardpeer
- Geroosterde short rib, artisjok, structuren van ui, fondant aardappel, krokante aardappel met eigen jus
- Warm gerookte zalm met butternut pompoen, polenta en avocado crème
De kwaliteit van zowel het vlees als de vis was erg hoog, mooie stukjes bavette en short rib met leuke herfstige presentaties en groenten. De zalm was mooi gerookt en ik ben normaal niet echt gek op polenta maar deze keer was de smaak en ook de structuur goed en erg bovenal; de polenta was niet droog.
Nagerechten:
- Stoofperen parfait met een gel van Beaujolais en een krokante tuille
- Sinaasappel cilinder gevuld met witte chocolade mousse en vanille-ijs met zeezout en olijfolie
Bij het toetje werden we pas echt verrast: de stoofperen parfait werd gepresenteerd in de zogenoemde ziel van de wijnfles. Ik ben normaal gesproken niet echt een toetjesfan maar dit kon ik natuurlijk niet aan me voorbij laten gaan! Echt een super originele manier van het presenteren van een toetje! Ook de combinatie vanille-ijs zeezout was verrassend lekker.
Al met al hadden we een leuke culinaire avond met fijne wijntjes en leuke, originele recepten voor in verhouding weinig geld. Het was erg leuk om letterlijk toch stiekem een beetje in de keuken van een horecaopleiding mee te kijken. Volgend jaar gaan we zeker weer!
Schitterende avond, volgend jaar nog actievere deelname Laurentius.
Ik ben blij dat het naar jullie zin was. Wij gaan ons beramen op de uitvoering van volgend jaar en wachten de creatieve ideeën af van de nieuwe leerlingen. Tot volgend jaar!
Nou dat ziet er heerlijk uit!
Misschien schuiven wij wel aan volgend jaar!