Ik had nooit gedacht dat ik het zou zeggen maar dit gerechtje met pompoen is echt een zware aanrader! Super lekkere amuse of voorgerechtje. Ik vind pompoen altijd zoveel werk en eigenlijk niet bijzonder lekker, maar de laatste tijd heb ik toch verschillende gerechtjes met pompoen uitgeprobeerd en begin ik meer en meer fan te worden. Vooral deze combinatie van zachtgekookte pompoen met tijm en frisse limoencrème met een bosui en pijnboompitten garnering is echt verrassend lekker! Daarnaast (klein tipje) als je de pompoen geschild koopt, dan is het ook helemaal niet zoveel werk!
Ingrediënten voor 4 personen:
- 400 gr pompoen
- 1 ui
- Verse tijm
- 200 ml slagroom
- 1 limoen
- Bosui
- Pijnboompjes
- Peper en zout
Zo maak je het:
Zet een steelpannetje op het vuur. Doe hierin een beetje boter.
Pel en snipper de ui. Verwijder de steeltjes van de tijm en hak de tijm fijn. Zodra de boter gesmolten is, kan je de ui en tijm in de pan doen. Bak voor 2 minuten.
Snijd de pompoen in kleine blokjes en voeg deze toe aan de pan. Laat ongeveer 5 minuten bakken. Draai dan het vuur lager en voeg een klein beetje water toe. Laat de pompoen ongeveer 20 minuten sudderen totdat deze gaar is.
Rasp ondertussen de schil van de limoen en pers de limoen uit. Doe de slagroom in een kom om deze stijf te kloppen. Voeg hieraan wat peper, zout en het limoensap en een beetje limoenrasp toe.
Klop de slagroom stijf.
Zodra de pompoen gaar is, pureer je deze met de staafmixer. Voeg nog wat peper naar smaak toe.
Doe de gepureerde pompoen in een serveerglaasje. Spuit met een spuitzak er een laagje limoenroom op.
Hak de bosui in dunne ringetjes en hak de pijnboompitjes wat fijn.
Garneer de glaasjes met een beetje bosui, de pijnboompitjes en wat limoenrasp.
Dit gerechtje kun je zowel koud als warm eten.
Laat een reactie achter