Patatas Bravas kunnen natuurlijk niet ontbreken aan de tapas tafel. De ‘echte’ patatas bravas zijn natuurlijk de patatas met de pittige tomatensaus (zoals ik hier ook ga beschrijven) maar natuurlijk kan je ze ook maken met aïoli. Zie voor een huisgemaakt aïoli recept mijn eerdere bericht.
Elk jaar ga ik samen met mijn beste vriendinnetjes een weekendje weg, gewoon lekker genieten van het (hopelijk) goede weer, lekker eten, lekker drinken en heel veel kletsen en lachen. Het is elk jaar super fijn! Twee jaar geleden waren we in Grenada, een trip waar ik wel eens eerder aan gerefereerd heb. Na een avondje door de stad en het Alhambra zwalken hadden we nog zin in een paar tapas en patatas bravas stonden boven aan ons lijstje. Nu vonden we helaas een zwaar tegenvallende tapastent waarbij de patatas bravas bestonen uit slechtgebakken frietjes met tomatenketchup. Daarna heb ik besloten voortaan alleen maar patatas bravas met echte verse, pittige tomatensaus te eten, ziehier het recept.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 250 gr nieuwe aardappels
- 1 blikje tomatenblokjes
- 1 ui
- 1 knoflookteen
- 1tl cayennepeper
- 1tl paprika poeder
- ½ citroen
- zout en peper
- olijfolie
Zo maak je het:
Was de aardappels en snijd deze in hapklare kleine blokjes. Zet ze even in een bakje met water apart.
Pel de ui en hak deze klein. Pel de knoflook, snijd deze over de helft en verwijder de wortel. Zet een kleine sauspan op het vuur. Doe hierin een scheut olijfolie en fruit hierin de knoflook en ui voor 2 minuten. Voeg daarna de cayennepeper en het paprikapoeder toe, roer goed door en voeg de tomaten toe. Pers de citroen uit en voeg het sap toe. Voeg naar smaak nog wat zout en peper toe. Pureer de saus met een staafmixer zodat het een mooie gladde saus wordt.
Laat de aardappelblokjes uitlekken en zet een bakpan met een flinke scheut olijfolie op het vuur, we gaan de blokjes hierin frituren dus de laag olijfolie mag wel 3 cm diep zijn. Dep de blokjes droog en zet het vuur hoog. Als je de olie ziet bewegen is deze heet genoeg geworden. Zodra je de blokjes erin doet moet de olie beginnen te sissen en zie je de blokjes omgeven worden door kleine bubbeltjes. Probeer een blokje om te testen of de olie heet genoeg is.
Zodra de olie heet genoeg is, voeg je alle blokjes toe. Frituur de blokjes in een paar minuutjes goudbruin. Het beste is eigenlijk om de blokjes in 2 keer de frituren. Laat ze dus uitlekken en afkoelen en frituur ze net voor het serveren nogmaals.
Schep de saus over de aardappels; je patatas bravas zijn klaar!
Laat een reactie achter