Ff detoxen na de vette vreetdagen 🙂

Zo, alle kerstdiners weer overleefd? Hebben jullie het gezellig gehad? Bij ons was het een groot eetfestijn maar ook twee erg gezellige dagen met de families! We hebben heerlijk gegeten en lekker gekletst!

Nu weer even tijd voor iets gemakkelijks en lichts! Na al die zware maaltijden met aardappels ben ik wel weer toe aan een lekkere frisse pasta. Even iets ‘luchtigs’ tussendoor voordat we weer aan de hapjes voor Oud & Nieuw beginnen want ook daar ga ik je natuurlijk mee helpen. Vanaf morgen zal ik weer elke dag fijne hapjes verzinnen die je prima kan serveren bij een spelletjesavond tijdens Oud & Nieuw.

Maar zoals gezegd vandaag even iets gewoons maar goeds tussendoor. Een pasta met garnalen in een groenten-witte wijn sausje.

30 minuten
Bewerkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 200 gr pastabloem
  • 2 eieren
  • 400 gr garnalen
  • 1 courgette
  • 1 limoen
  • 250 gr trostomaatjes
  • 10 – 15 zwarte olijven
  • ½ rode peper
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 3 takjes verse tijm
  • 150 ml witte wijn
  • olijfolie

Zo maak je het:

Zoals jullie inmiddels weten maak ik zelf altijd verse pasta, maar je kan ook gebruik maken van gedroogde pasta of verse kant-en-klare pasta. Indien dit het geval is, bereid dan de pasta zoals aangegeven is. Ik zal in het recept aangeven wanneer je de pasta kan koken en toevoegen.

Als je ook verse pasta maakt begin dan met het voorbereiden van het pastadeeg, weeg 200 gr speciaal pasta bloem af en mix dit (in de keukenmachine) met 2 eieren en een beetje zout. Zodra het deeg een mooi bolletje vormt, zet je het ongeveer 15 min afgedekt in de koelkast. Zet alvast een pan met water op om de pasta in te koken, ook als je droge pasta gaat gebruiken.

Snijd nu de courgette in kwarten en daarna in dunne plakjes. Snijd de tomaatjes door de helft en snijd de olijven in dunne rondjes. Snipper de ui, de tijm en de rode peper. Rasp de schil van de limoen en snipper deze ook. Pers daarna de limoen uit. Haal het velletje van de knoflook en haal het worteltje eruit voordat je deze uitperst.

De ingrediënten staan nu klaar en kunnen zometeen allemaal samen in de pan. Zet alvast een wat diepere koekenpan op het vuur en giet hier een flinke scheut olijfolie in.

Indien je gedroogde pasta gebruikt, doe deze dan nu in het kokende water.

Zorg dat je aanrecht schoon en droog is om er zo het pastadeeg op uit te rollen. Bestrijk je aanrecht met een beetje bloem en rol je pastadeeg uit tot een flinke lap.

Check ondertussen of je olie al heet genoeg is om er de ui, rode peper, knoflook en tijm in te fruiten. Laat alles 3 minuutjes fruiten en voeg daarna de courgette en het limoensap toe en vergeet niet af en toe te roeren.

Snijd repen van het pastadeeg die in de pastamachine passen. Rol de repen goed uit en rol ze tot 3 x toe door de machine. Ik gebruik voor dit recept de tagliatelle pasta variant. Als je de pasta gedraaid hebt, hang je ze op je droogrekje.

Roer nogmaals de courgette en ui-mix door, als de courgette een beetje glazig begint te worden, voeg je de garnalen en de limoenrasp toe. Zorg dat de pan goed heet wordt en dat de garnalen flink bakken. Zodra dit het geval is blus je alles af met de witte wijn, laat het vuur flink hoog staan.

Voeg nu eerst flink zeezout en een scheut olijfolie toe aan het kokende water voor de pasta. De pasta moet ongeveer 5 min koken. Doe de pasta in de pan.

Als de wijn verdampt is, voeg je de tomaatjes en de olijven toe. Voeg ook twee schepjes kookvocht van je pasta toe. Giet na 5 minuten koken de pasta af en roer deze door je garnalensaus.

Ik vind het meestal niet nodig maar eventueel kun je nog wat peper en zout toevoegen voor de smaak.

Smakelijk!