Pasta carbonara is een van de bekendere traditionele Italiaanse pasta’s! Super simpel om te maken, vol caloriën en heel puur van smaak. De traditionele versie wordt natuurlijk met pancetta gemaakt. Aangezien ik zelf geen pancetta eet, besloot ik een iets andere draai eraan te geven en deze variant met gerookte zalm te maken, Ook erg smakelijk al zeg ik het zelf.

20 minuten
Makkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 2 pers:

  • voor het deeg:
  • 200 gr pasta bloem
  • 2 eieren
  • olijfolie
  • zeezout
  • voor de saus:
  • 200 gr gerookte zalm
  • 2 eieren
  • 150 ml room
  • geraspte parmezaanse kaas
  • peper
  • kerstomaatjes
  • verse basilicum

Zo maak je het:

Zoals met al mijn pasta gerechten, het recept is geschreven op verse pasta maar ik zal ook aangeven wanneer je de gedroogde pasta kan gaan koken.

Mocht je wel verse pasta maken, begin dan met het voorbereiden van het pastadeeg, weeg 200 gr speciaal pasta bloem af en mix dit (in de keukenmachine) met 2 eieren en een beetje zout. Zodra het deeg een mooi bolletje vormt, zet je het ongeveer 15 min afgedekt in de koelkast. Zet alvast een pan met water op om de pasta in te koken, ook als je droge pasta gaat gebruiken.

Snijd de gerookte zalm in kleine stukjes. Snijd de kerstomaatjes in kwarten. Doe 2 eieren, de room, de parmezaanse kaas en wat peper in een mengkom. Roer alles goed door elkaar.

Hak de basilicum fijn.

Nu dat alle ingrediënten klaar voor gebruik zijn, kan je de pasta bereiden. Indien je gedroogde pasta gebruikt kan je die vast in het kokende water doen.

Indien je verse pasta maakt, zorg dan dat je aanrecht schoon en droog is om er zo het pastadeeg op uit te rollen. Bestrijk je aanrecht met een beetje bloem en rol je pastadeeg uit tot een flinke lap.

Snijd repen van het pastadeeg die in de pastamachine passen. Rol de repen goed uit en rol ze tot 3 x toe door de machine. Ik gebruik voor dit recept de tagliatelle pasta variant. Als je de pasta gedraaid hebt, hang je ze op je droogrekje.

Voeg nu eerst flink zeezout en een scheut olijfolie toe aan het kokende water voor de pasta. De pasta moet ongeveer 5 min koken. Doe de pasta in de pan en laat 5 minuten koken.

Zet een kleine bakpan op het vuur en bal hierin de gerookte zalm.

Giet de pasta af en giet deze terug in de warme pan, houd de pan op een zacht vuurtje. Voeg de gebakken zalm toe en roer deze goed door de pasta heen. Giet nu het ei-kaas mengsel door de pasta heen en roer goed doorelkaar. Verwarm deze eventjes maar niet te heet of te lang zodat de eieren niet stollen. Verdeel de pasta op de borden. Verdeel de kerstomaatjes erover heen. Strooi er als laatste nog wat peper en de gesneden basilicum overheen.