Tegenwoordig ben ik een fan van open lasagne’s en ik probeer ze in alle soorten en maten uit! Deze variant is met een ricotta – witte wijn saus, zacht gegrilde courgette, puntpaprika en krokante parmaham! Open lasagne’s zijn snel en gemakkelijk om te maken en zien er super feestelijk uit!

20 minuten
Makkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 2 pers:

  • 1 courgette
  • 2 puntpaprika’s
  • 80 gr parmaham
  • 250 gr ricotta
  • 100 ml witte wijn
  • ½ rode peper
  • verse tijm
  • verse peterselie
  • verse basilicum
  • 1 teentje knoflook
  • Parmezaanse kaas
  • pijnboompitjes
  • 250 gr lasagnevellen
  • 150 ml slagroom

Zo maak je het:

Zet een pan gevuld met water voor de lasagne klaar. Voor dit recept gebruik ik kant en klare verse lasagne vellen. Indien je een bordenwarmer hebt zou ik je aanraden om deze te gebruiken. Je kan de borden ook opwarmen door ze 2 minuutjes in heet water te leggen.

Doe de paprika’s in een ovenschaal, sprenkel er wat olijfolie overheen en zet de paprika onder de grill. Grill ongeveer beiden kanten 10 minuten (of in elk geval tot de schil zwart blakert). Haal de paprika uit de grill, verwijder de schil, verwijder ook de zaadlijsten en snijd de paprika in dunne plakjes.

Zet nu de parmaham onder de grill voor 10 minuten.

Hak de kruiden fijn. Snijd de rode peper over de helft, verwijder de zaadlijsten en hak de peper fijn.

Pel de knoflook, snijd de knoflook over de helft en verwijder de wortel.

Zet een pan op het vuur. Verhit hierin wat olie, pers de knoflook erin uit, voeg de rode peper toe en bak de peper en knoflook voor een minuutje. Blus met wat witte wijn. Voeg de ricotta en de kruiden toe. Verhit alles nog even, roer goed door en zet daarna laag.

Was de courgette, snijd de boven en onderkant eraf en snijd er (eventueel met een mandoline) hele dunne plakjes van. Grill de courgette in een grillpan of op een grillplaat.

Zet inmiddels ook het water voor de lasagne op. Kook de lasagnevellen volgens de instructies op de verpakking.

Zodra de lasagnevellen gaar zijn kan je de borden opmaken. Haal de courgetteplakjes uit de grill. Begin met een lasagne vel op elk bord. Leg hierop wat courgette, paprika en wat scheppen van het ricottamengsel, wat parmezaanse kaas, pijnboompitjes en dan nog een lasagnevel. Doe dit voor nog een laag maar vervang nu de parmezaanse kaas en pijnboompitjes door wat crunchy parmaham. Dek af met een lasagnevel. Leg er nu weer wat courgette op en een laatste schep ricottamengsel. Bedek met een mooi krokantje van parmaham. Strooi er uiteindelijk nog wat parmezaanse kaas, pijnboompitjes en peterselie overheen.