Mosselen; je houd ervan of helemaal niet. De meeste mensen hebben een redelijk uitgesproken smaak over mosselen of schelpdieren in het algemeen. Persoonlijk houd ik wel van mosselen, maar wel met mate. Ik hoef ze niet elke week te eten. Wel vind ik het leuk om er mee te expirimenteren. Ik vind ze heerlijk gekookt in bier of wijn en dan met een lekker sausje en een stokbroodje erbij. Prima te doen. Het fijne van de gegratineerde variant is dat er goed te combineren valt met mosselen en dat verschillende varianten complete anders smaken maar de mossel smaak er subtiel doorheen komt.
Dit is een fijne variant, lekker fris door de uitjes en de tomaat. Een lekker hapje voor bij de tapastafel of als voorgerechtje.
Ingrediënten voor 500 gr mosselen:
- 500 gr grote mosselen
- 200 ml witte wijn
- 3 tomaten
- 1 rode ui
- 1 limoen
- Pijnboompitjes
- Olijfolie
- Geraspte kaas
- Peper en zout
Zo maak je het:
Doe de mosselen in een bak met water en spoel ze goed af. Bekijk de schelpen goed. Indien de schelpen kapot zijn, verwijder ze dan. Verwijder ook de schelpen die niet dicht gaan in de bak met water of als je er tegenaan tikt.
Ze een pan op het vuur, doe hierin de witte wijn en de schelpen. Kook de mosselen ongeveer 5 minuten (of afwijkend indien de beschrijving op de verpakking een andere tijdsindicatie geeft.
Haal de mosselen van het vuur en verwijder de mosselen die niet open gegaan zijn. Scheur van de mosselen die wel open zijn een van de schelpen eraf en leg de mossel open op een ovenschaal.
Snijd nu de tomaten over de helft. Verwijder de zaadjes en snijd de tomaten in kleine blokjes. Snipper de ui en doe deze bij de tomaten in een mengkommetje. Hak de pijnboompitten fijner en voeg deze toe aan de tomaten. Rasp de schil van de limoen en pers het limoensap uit. Voeg beide toe aan de tomaten. Voeg ook wat olijfolie, peper en zout toe. Roer alles goed en proef even of de smaken fris genoeg zijn.
Leg een lepeltje salsa op elke mossel. Strooi er als laatste wat geraspte kaas overheen.
Zet de mosselen nog 10 minuten in de grill en ze zijn klaar!
hoi stass
ik doe altijd bij het koken van de mosselen een gesneden uitje.
het geeft smaak maar wat belangrijker is dat als het uitje zwart verkleurd er een of meerdere vergiftigde mosselen tussen zitten.
niet goed voor mens of dier
verder ga ik dit recept wel uitproberen
groetjes willem