Na anderhalf uur stoven in de cider is deze kip zo zacht dat hij bijna van de botjes afvalt. Heerlijk fris met de pruimen en de appels in de saus. Zeker de moeite waard om op te wachten! Lekker met puree of aardappelkroketjes.
Ingrediënten voor 2 pers:
- 2 kippenbouten
- 100 gr spekjes
- 3 appels
- 1 ui
- verse peterselie
- 330 ml cider
- 150 gr gedroogde zachte pruimen
- 1 citroen
- 1 eetlepel mosterd
- 100 ml kookroom
- zout en peper
Zo maak je het:
Hak de ui fijn. Doe wat boter in een grote braadpan en voeg zodra de boter gesmolten is de ui toe. Fruit de ui voor ongeveer 2 minuten. Bestrooi de kip aan beide kanten met wat zout en peper en bak ze eventjes aan.
Haal de kip weer uit de pan en voeg de spekjes toe aan de ui. Bak ongeveer 5 minuten. Leg nu de kip weer terug in de pan boven op de ui en spek. Giet de cider bij de kip en breng aan de kook. Laat alles met de deksel op de pan een uur en een kwartier sudderen. Voeg na een half uur de pruimen toe.
Begin na ongeveer een uur met het schillen van de appel. Snijd de appel in schijfjes en bak deze eventjes in een bakpan totdat ze zachter worden. Hak de peterselie fijn. Rasp de schil van de citroen en pers het citroensap uit. Haal de kip uit de pan en houdt deze warm. Laat het kookvocht flink inkoken tot er ongeveer nog ¼ over is.
Voeg nu de mosterd, de kookroom en het citroensap toe aan het kookvocht. Breng weer aan de kook. Voeg ook het grootste gedeelte van de appels toe. Roer alles goed door en laat nog een minuutje koken.
Leg nu de saus met de appels en pruimen in een serveerschaal. Leg de kip erop, leg hier de appelpartjes overheen en bestrooi met de citroenrasp en peterselie. Smakelijk eten.
Laat een reactie achter