Mijn twee zusjes en ik hebben het onze ouders niet altijd gemakkelijk gemaakt met onze eetgewoontes. Zelf ben ik niet altijd fan geweest van vleesgerechten. Ik liet het vlees altijd liggen en pitste er langs af voor de dingen die ik wel lekker vond. Ik weet nog dat we vroeger altijd hele kip gevuld met boursin (kruidenkaas) aten en ik vond dit echt super lekker, maar eigenlijk dan alleen de saus, de kip hoefde ik niet. Mijn moeder was dit op een gegeven moment zo zat dat ze besloot om gewoon geen vlees meer voor me klaar te maken. Dit bleek een goede keuze en een van mijn zusjes wilde dat ook wel. Dus we hadden ineens twee dames in huis die geen vlees aten, maar wel vis. Mijn andere zusje vond het eigenlijk niet helemaal eerlijk dat wij geen vlees meer hoefden te eten en zij wel vis moest blijven eten, waardoor ze zichzelf uitriep tot visvegetariër. Vanaf dat moment was het helemaal een groot feest met koken en alle specifieke wensen. Kudo’s naar mijn ouders dat ze hier toch altijd in meegegaan zijn.

Ik hoor vaak van mensen dat ze het lastig vinden om vis klaar te maken of dat ze niet zo goed weten wat ze daarmee kunnen en willen doen. Aangezien ik dus geen vlees eet, ben ik redelijk ervaren in het klaarmaken van vis, op verschillende manieren. Ik houd erg van vispotjes, ingepakte vispakketjes maar ook goed gebakken vis en zal deze recepten dus ook met jullie gaan delen.

Mijn zusjes kwamen afgelopen week eten en gelukkig is mijn vis-vegetarische zusje vis weer gaan waarderen en daardoor hebben we heerlijk van het onderstaande recept genoten. Dit heb ik een paar weken geleden voor het eerst gemaakt en ik vind het echt heerlijk.

kabeljauw_pasta
45 minuten
Uitdagend
5-10 euro pp

Ingrediënten voor 4 pers.:

  • 4 porties kabeljauw (150 gr per stuk)
  • trostomaatjes (1 bakje)
  • 3 eetlepels basilicumpesto
  • 200gr pasta bloem
  • 2 eieren
  • 1 flesje kookroom
  • 2 limoenen
  • 200ml witte wijn
  • 500ml visbouillon
  • 2 bosuitjes
  • 1/2 rode chilipeper
  • zout en peper

Zo maak je het:

Zelf maak ik bij dit gerecht verse pasta die ik zelf draai, maar je kan ook gebruik maken van gedroogde pasta of verse kant-en-klare pasta. Indien dit het geval is, bereid dan de pasta zoals aangegeven is. Ik zal in het recept aangeven wanneer je de pasta kan koken en toevoegen.

Begin met het voorbereiden van het pastadeeg, weeg 200 gr speciale pastabloem af en mix dit (in de keukenmachine) met 2 eieren en een beetje zout. Als het deeg een mooi bolletje vormt, zet je het ongeveer 10 min afgedekt ( ik gebruik altijd een keukenrolpapiertje) in de koelkast. Zet alvast een pan met water op om de pasta in te koken, ook als je droge pasta gaat gebruiken.

Hak de halve chilipeper heel fijn en zet even opzij. Hak de bosuitjes in kleine, gelijke ringetjes.

Zodra het deeg lang genoeg in de koelkast gestaan heeft, maak je een stuk van je aanrecht goed droog en bestrooi dit met bloem. Rol het deeg uit en snijd hier repen van die in de pastamachine passen. Rol de repen goed uit en haal ze daarna tot 3x toe door de machine op een steeds dunnere stand. Ik gebruik voor dit recept de fettuccine pasta variant. Dit zijn dikkere tagliatelle pastareepjes en hiermee kan je een mooi bedje voor de kabeljauw maken. In de tussentijd hang je wat klaar is op een droogrekje of een stukje gespannen keukentouw.

Doe de trostomaatjes in een ovenschaal en strooi hier wat olijfolie en zeezout overheen. Zet de grillstand van de oven aan en zodra deze opgewarmd is, zet je de tomaatjes ongeveer 10 min in de oven.

Indien je gebruik maakt van droge pasta, moet je deze nu in het kokende water doen.

Zet nu een pan op het vuur om de vis in te pocheren. Deze pan vul je met 150 ml droge witte wijn (vergeet niet ook je eigen glas bij te vullen ;)) en 500 ml visbouillon. Wanneer de bouillon kookt, leg je voorzichtig de vis in de pan, de vis moet ongeveer 8 min pocheren. Draai het vuur zacht, zodat het water goed heet blijft maar niet hard doorkookt.

Voeg nu eerst flink zeezout en een scheut olijfolie toe aan het kokende water voor de pasta. Daarna kan je de pasta toevoegen en deze moet ongeveer 5 min koken.

We gaan nu de saus maken. Zet een grote wok of bakpan op het vuur en giet hier een flinke scheut olijfolie in. Zodra deze warm is voeg je de kleingesneden chilipeper en bosuitjes toe. Fruit deze voor een paar minuutjes. Voeg nu 50 ml witte wijn toe en laat dit in 3 minuten inkoken. Voeg daarna drie grote lepels pesto en het sap van 1 limoen toe, roer alles goed door en giet er daarna de kookroom bij. Laat alles op laag vuur sudderen.

In de tussentijd haal je de tomaatjes uit de grill. Giet de gare pasta af en voeg deze toe aan de basilicumsaus. Roer de pasta goed door de saus heen en als de saus opgenomen is, dresseer je de pasta op de borden. Giet de kabeljauw af en leg een stukje kabeljauw bovenop de pasta. Garneer de pasta met een paar tomaatjes, twee schijfjes limoen en wat verse peper.

Smakelijk!

kabeljauw_pasta
tomaatjes