Hollandse salade, typisch met ‘gewone’ sla, tomaten, ei en hollandse garnaaltjes. Heel simpel eigenlijk maar ook erg lekker. Vorig jaar ben ik met mijn vriendinnetjes een weekend naar Texel geweest en daar hebben we, naast genieten van de plaatselijke delicatessen, ook een excursie met een garnalenvisser gedaan. Dit was echt heel erg leuk en een echte aanrader voor iedereen die, die kant op gaat. De garnalen worden met enorme hoeveelheden tegelijk gevangen en meteen gekookt om ze goed vers in te kunnen vriezen. We mochten de garnalen meteen even proeven, alleen gekookt in zeewater, super lekker! Garnalen hebben niet veel extra smaken nodig, althans als ze goed vers zijn als ze klaargemaakt of ingevroren worden. Daarom is er bij deze sla niet zo veel extra meer nodig. Lekker en simpel maar wel typisch Nederlands.

20 minuten
Makkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 150 gr sla (bij voorkeur jonge blaadjes)
  • 3 eieren
  • 3 tomaten
  • 50 gr hollandse garnalen
  • 2 el mayonaise
  • 2 el griekse yoghurt
  • 1 el franse mosterd
  • 1 citroen
  • zout en peper
  • 2 bosuitjes

Zo maak je het:

Begin met het koken van de eieren. Laat de eieren in water ongeveer 8 minuten koken totdat ze bijna hardgekookt zijn.

Snijd ondertussen de tomaten over de helft. Verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in hele kleine blokjes. Snijd de bosui in mooie, kleine ringetjes.

Doe nu de yoghurt, mayonaise, mosterd en peper en zout in een mengkommetje. Meng alles goed door elkaar. Pers de citroen uit en doe het sap bij de dressing. Roer nogmaals goed door, proef even of de smaak je aanstaat. De dressing moet een klein beetje scherp zijn van de mosterd. Voeg indien nodig wat extra mosterd toe. Als de smaak goed is, voeg je de tomaten toe. Roer deze goed door de dressing heen.

Laat de eieren schrikken en pel ze af. Snijd ze in dunne partjes.

Doe nu de sla in een mooie schaal. Verdeel hier de eieren en de garnalen overheen. Verdeel daarna de dressing met tomaten eroverheen en maak af door er wat bosui overheen te strooien.