Snel, makkelijk en toch net even een special touch waardoor je toch iets speciaals op tafel kunt zetten. Bij dit gerechtje is het wel erg belangrijk om verse vis te gebruiken. Persoonlijk houd ik meestal niet echt van die zompige, gepaneerde vissen waarin alle vetten dubbel en dwars opgenomen worden. Het valt me vaak ook zo tegen als ik per ongeluk een gepaneerde vis in een restaurant bestel. Afgelopen zomer was ik met mijn dinnetjes een weekendje weg naar Texel. Het was een heerlijk weekend, vol lekker eten en drinken. De laatste avond zaten we op een prachtige plek: mooie zonsondergang, flesje wijn erbij. Het kon niet beter en we keken enorm uit naar het eten! Maar jammer genoeg waren alle vissen gepaneerd (stond zo niet op de kaart), soms zelfs niet helemaal gaar en ook de saus was geschift. Beetje jammer en dus maar als troost een extra toetje besteld, die dan wel weer erg lekker was. Na dit debacle ben ik toch gaan nadenken over gepaneerde vissen omdat ik zeker denk dat het met de juiste ingrediënten en bereidingswijze niet zo moeilijk is en erg lekker kan zijn. Een groot verschil zit er denk ik ook in het bakken van de vis in plaats van frituren. Hierdoor krijg je een stevig en niet zompig korstje dat fris is van smaak maar ook lekker krokant blijft.

15 minuten
Makkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 pangafilets
  • 2 citroenen
  • 2 eieren
  • 3 eetlepels bloem
  • 4 takjes verse peterselie
  • 3 beschuiten
  • peper

Zo maak je het:

Dep de vissen goed droog met een keukenroldoekje en zet 3 wat diepere borden klaar.

Bord 1: doe de eetlepels bloem erin en verdeel dit goed over de bodem.

Bord 2: breek de eieren boven dit bord en klop de eieren met een vork goed doorelkaar.

Bord 3: rasp de schil van de citroen en hak deze erg fijn. Hak ook de peterselie fijn. Doe de peterselie en de citroen in het bord. Voeg wat peper toe. Wrijf nu de beschuiten tegen elkaar boven het bord totdat ze helemaal verkruimeld zijn.

Roer alles goed door elkaar.

Nu ga je de vissen paneren. Het makkelijkste is om dit vis voor vis te doen. Dep de vis eerst door de bloem, zorg dat de vis overal met een klein laagje bloem bedekt is. Haal ze daarna door bordje 2, het ei, en zorg er weer voor dat alles bedekt is. Tenslotte haal je de vis door het peterseliemengsel.

Zet nu een bakpan met een beetje boter op het vuur. Laat de boter smelten en zodra de boter heet genoeg is, leg je de vissen erin. De vissen moeten ongeveer 10 minuten bakken. Zorg dat je ze een paar keer draait zodat het korstje goed krokant kan worden.

Variatietip: Voeg eens wat fijngehakte munt aan het kruidenmengsel toe!

Smakelijk!