Na een extreem warme december maand in 2015 gaan we eindelijk een tikje de winter in en dus toch nog tijd voor stamppot! Ik vind het toch wel jammer hoor dat het nog niet echt winter is geweest. Ik bedoel, als het dan toch slechter weer wordt dan maar echt winter met vorst en sneeuw en ijs, alles erop en eraan. Lekker sneeuwpoppen bouwen en sneeuwballengevecht houden!! Warme chocomelk drinken, bij de open haard een boekje lezen met een goed glas rode wijn en echte ouderwetse stamppot eten!!
Onderstaande recept is eigenlijk van mijn moeder, wij hebben boerenkool altijd op deze manier gegeten dus ik ging ervan uit dat dit standaard was. Maar dit blijkt niet zo te zijn en daarom verdient de boerenkoolstamppot met paprika en feta zeker een plekje op mijn blog.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 kilo aardappels
- 300 gram boerenkool
- 1 plak fetakaas
- 1 puntpaprika
- sap van 1 citroen
- 2 eetlepels crème fraîche
- melk
- peper en zout
Zo maak je het:
Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokje, was ze en zet ze met een flinke hoeveelheid water op het vuur. Snijd intussen de feta en de paprika in kleine blokjes en pers de citroen uit. Als het water kookt, laat de je de aardappels ongeveer 12 min koken. Prik na ongeveer 12 minuten koken in de aardappels om te voelen of ze bijna gaar zijn. Als dit het geval is voeg je de boerenkool toe. Voeg de boerenkool niet te vroeg toe, want deze hoort nog een beetje knapperig te zijn. Kook de boerenkool ongeveer 5 min met de aardappelen mee.
Giet hierna de aardappels en boerenkool af en stamp alles met een scheutje melk, de twee eetlepels crème fraîche, het citroensap en wat peper en zout goed door elkaar. Voeg als alles goed gemixt is de feta en paprika toe, roer nogmaals goed en het is klaar.
Smakelijk!
Als de moeder van Stass (en dus degene van het recept) mag ik denk ik wel een kleine aanvulling geven. Ik doe namelijk op het eind, vlak voordat je de stamppot op tafel zet, er nog wat Amsterdamse uitjes door. Deze maakt hem nog een stukje frisser.