Ik vind bruschetta’s klaarmaken maar vooral opeten echt een feest. Ik vind het heerlijk om allemaal verschillende soorten te maken en te kijken welke smaken nu weer goed bij elkaar passen. Het fijne is dat je er wel eventjes mee bezig bent maar dan ook meteen veel verschillende en heerlijke hapjes bij elkaar hebt. Een super handig hapjes dus voor bij oudjaarsavond!

15 minuten
Makkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 2 pers:

  • 1 ciabatta brood
  • 1 teen knoflook
  • olijfolie
  • 100 gr gerookte zalm
  • ½ rode peper
  • 1 limoen
  • 100 – 150 ml (niet geklopt) slagroom
  • ½ courgette
  • verse basilicum

Zo maak je het:

Begin met het afbakken van een ciabatta brood in de oven. Zodra het afgekoeld is, snijd je hem in mooie dunne plakjes en deze leg je uitgespreid op een grillplaat.

Giet wat olijfolie in een bakje. Snijdt een van de knoflookteentjes over de helft, haal de wortel eruit en pers de helft van het knoflookteentje uit in de olijfolie, meng het goed door elkaar. Zet dit even opzij zodat de knoflook in de olie kan trekken.

Gebruik de olie om de broodjes in te smeren aan de bovenkant, grill de ingevette broodjes voor ongeveer 2 minuten tot ze een mooie goudbruine en crispy bovenkant hebben. Let goed op want onder de grill gaan ze vaak te hard en kunnen ze snel verbranden. Zet de broodjes even apart om af te koelen.

Voor de courgette kan je een grillpan gebruiken of bijvoorbeeld je tostigrill. Zelf gebruik ik de laatste. Snijd de courgette in hele dunne plakjes met bij voorkeur je mandoline. Verwarm je grill en grill de plakjes courgette.

Nu kan je vast de zalmmousse maken. Voor de zalmmousse gebruik ik altijd de staafmixer, hiermee kan ik snel de ingrediënten eraan toevoegen en houd ik goed zicht op de luchtigheid van de mousse.

Rasp wat van de limoenschil en pers een halve limoen uit. Haal de zaadjes uit de rode peper en hak een half rood pepertje alvast een beetje klein. Doe de zalm, de rode peper, de limoenrasp en het limoensap bij elkaar in de staafmixer. Mix alles alvast een beetje en voeg langzaamaan vast wat slagroom erbij. Blijf goed mixen tot alle slagroom toegevoegd is. Mocht de substantie nog erg stevig en niet smeuïg aanvoelen dan zou ik nog wat extra slagroom toevoegen.

Hak de basilicum fijn. Haal de courgetteplakjes van de grill en besprenkel ze met wat zout en peper.

Smeer de broodjes in met de zalmmousse, leg hier wat plakjes courgette op. Strooi er als laatste wat zout en peper overheen.