Jeej het is weer kersttijd; heel gezellig quality time met de familie doorbrengen en daarbij vooral vaak heel erg veel eten 🙂
Soms vind ik het wel lastig om de juiste gerechten samen te stellen, een kerstdiner is natuurlijk niet zomaar een 3 gangen menu maar een momentje om echt met elkaar uit te pakken. Een uitdaging in de keuken maar zeker ook voor mijn blog! Vandaar de enorme hoeveelheid aan recepten die ik afgelopen week gepost heb.
Hopelijk kan ik jullie hiermee van wat inspiratie voorzien, bij mezelf is het zeker gelukt; al 2 van de drie dagen zijn uitgedacht!
Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips en recepten hebben voor het kerstdiner.
Nu merk ik wel dat mensen tijdens kerst voornamelijk vlees eten, zeker als hoofdgerecht en zoals je misschien al weet is dat niet mijn sterkste kant.
Maar daar heb ik een oplossing voor gevonden; zoals jullie al eerder hebben kunnen lezen, wissel ik regelmatig mijn culinaire ideeën uit met mijn schoonmoeder. Zij heeft werkelijk een heerlijk recept voor biefstuk met stroganoff-saus. Omdat ik zelf dus geen vlees eet heb ik de stroganoff-saus met een mootje zalm op en het is een aanrader! Het is een heerlijke, smaakvolle saus met een klein beetje pit! Let wel op dat je voor de biefstuk een echte goede biefstuk haalt bij de slager en niet in de supermarkt: dit scheelt echt enorm in de smaak!
Ingrediënten voor 4 personen:
- 4 goede biefstukken (bijv. ossenhaas) á 150 gram
- 2 grote uien
- 3 paprika’s (2 rood 1 groen)
- 1 bakje champignons (a 250gr)
- 3 teentjes knoflook
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1,5 blokje runderbouillon
- 1 bekertje slagroom (125 ml)
- Een paar druppels worcestersaus en tabasco
- paprikapoeder
- chilipoeder
- Vodka
- zout en peper
Zo maak je het:
Snijd de uien in dunne halve ringen. Snijd de paprika in stukjes. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Doe een beetje olie in een braadpan en verhit deze. Fruit hierin de uienringen samen met flink wat paprikapoeder tot ze zacht zijn. Doe dit op een lage temperatuur, want de uienringen mogen niet bruin worden.
Zet het vuur iets hoger en voeg de paprika’s en champignons toe. Pers nu de teentjes knoflook erboven uit en fruit alles even mee met de uien.
Doe de deksel op de pan en laat alle groenten op een laag vuur smoren (ongeveer 30 minuten). Wanneer de groenten zacht zijn, blus je ze af met een flinke scheut wodka. Voeg de tomatenpuree en bouillonblokjes toe en kook deze even kort mee. Breng het geheel nu verder op smaak met de worcestersaus, tabasco en een klein beetje chilipoeder.
Voeg nu de slagroom toe. Breng het geheel eventueel verder op smaak met peper en zout. Houd de saus warm en bak nu de biefstukken. Deze saus kun je eventueel van tevoren maken en in de koelkast zetten.
Probeer hem eens met dit bijgerecht!
Smakelijk!
Laat een reactie achter