Onderstaand bijgerecht is niet echt gezond 🙂 maar wel errug lekker! Het doet me altijd denken aan een van de eerste keren dat ik in Spanje tapa’s at op het terras. Zittend op een terrasje in de zon met een lekker glaasje witte wijn en al die heerlijke hapjes die je gezellig met elkaar kan delen. Ik krijg er meteen weer honger van. Daarnaast ben ik normaal gesproken niet echt gek op gekookte aardappels, maar aan deze kleine krieltjes zit veel meer smaak. Zeker doordat je de schil erom laat. De combinatie met aioli is voor mij echt een favorietje.

aardappels met aioli
30 minuten
Makkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 kg krieltjes
  • het eigeel van 2 eieren
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel mosterd
  • sap van ½ citroen
  • olijfolie
  • zonnebloemolie
  • verse peterselie
  • peper en zout

Zo maak je het:

Was de krieltjes maar schil ze niet; haal wel eventueel de worteltjes of slechte plekken eruit. Doe de krieltjes met een flinke laag water in een pan en zet deze op het vuur.

Breng het water aan de kook en zodra het kookt moeten de krieltjes 12 minuten koken. Ondertussen kun je alvast de aioli maken.

De aioli kun je met de hand kloppen of met een staafmixer. Het belangrijkste is dat de olie er in kleine hoeveelheden bijgevoegd wordt zodat er een dikke luchtige saus ontstaat. Splits de eieren en gebruik alleen het eigeel. Doe het eigeel in een bakje voor je staafmixer. Snijd de knoflook open, haal de wortel eruit en pers de knoflook uit bij het eigeel. Voeg het citroensap, de mosterd, een scheutje olijfolie en wat peper en zout toe. Mix alles goed door elkaar, ofwel met een staafmixer ofwel met een garde. Zodra alles gemixt is, voeg je een scheutje zonnebloemolie toe. Mix alles weer en voeg nogmaals een scheutje zonnebloemolie toe, blijf mixen en herhaal dit verschillende keren totdat een lobbige mayonaise ontstaat. Proef of de aioli op smaak is, voeg naar je eigen smaak nog wat peper en zout toe.
Hak de peterselie fijn.

Zodra de krieltjes gaar zijn, giet je ze af en doe je ze in een serveerschaal. Giet de aioli eroverheen en strooi er wat peterselie over en ze zijn ready to serve.

Smakelijk!