Heerlijk vet, romig, smaakvol en totaal niet passend bij welk dieet dan ook! Aardappelgratin is echt een soort van guilty pleasure voor mij. Ik vind het heerlijk, als we aardappelgratin eten heb ik eigenlijk altijd al genoeg aan alleen de gratin en een beetje salade. Ik heb geen vis of vleesvervanger erbij meer nodig. Sowieso vind ik aardappels wel erg lekker, althans niet zomaar gekookte aardappels maar geroosterde partjes met rozemarijn of met aîoli, krokant gebakken aardappelschijfjes, een goede puree of stamppot. Mij mag je er voor wakker maken, dat geldt trouwens ook voor onderstaande gratin. Een van mijn persoonlijke favoriete bijgerechten. Het is trouwens ook heel erg makkelijk te maken en je hebt er bijna geen omkijken naar. Ik vind het zelf het leukste om deze gratin in eenpersoons ovenschaaltjes op te dienen maar je kan het natuurlijk ook in een grote ovenschaal maken. Let bij de bereiding de eerste keer even op de tijd, aangezien elke oven natuurlijk net even anders is en anders verhit. De gratin moet zeker 40 – 50 minuten in de oven.

Aardappelgratin
60 minuten
Makkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 6 grote aardappels
  • 250 ml slagroom
  • 1 teentje knoflook
  • 75 gr geraspte kaas
  • peper

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet intussen de ovenschaal of eenpersoons ovenschaaltjes in.

Schil de aardappels, was ze en rasp met een kaasschaaf of dunschiller dunne plakjes van de aardappels.
Zet nu een klein schaaltje klaar. Pel de knoflook, snijd deze open en verwijder de wortel. Pers de knoflook uit in het schaaltje. Doe hierbij de geraspte kaas en een flinke hoeveelheid peper. Roer dit goed door elkaar.

Nu gaan we de gratin opbouwen. Doe een laagje aardappelschijfjes in de ovenschaal(tjes), bedek netjes de hele bodem en druk indien nodig een beetje aan. Het is niet nodig om het super netjes te stapelen maar zorg wel dat er geen grote gaten vallen. Als het eerste laagje erin ligt, strooi je er een beetje van de kaasmix overheen, daarna begin je aan het tweede laagje aardappelschijfjes. Herhaal dit ongeveer 3 x, eindig met een laagje kaas. Zorg ervoor dat de gratin tot ongeveer een halve centimeter onder de rand blijft.

Giet er nu de slagroom overheen, zorg ervoor dat er voldoende slagroom in alle schaaltjes zit.

Dek de schaaltjes af met een beetje aluminiumfolie. De schaaltjes moeten ongeveer 50 minuten in de oven. Na 30 minuten kan je de folie verwijderen om de bovenkant een mooie bruine en knapperig laagje te geven.

Smakelijk!

Aardappelgratin
Aardappelgratin
Aardappelgratin
Aardappelgratin