Zoals jullie waarschijnlijk al begrepen hebben is koken echt mijn grootste hobby. Ik houd al van koken en helpen in de keuken zolang als ik me kan herinneren. Ik kan me nog herinneren dat ik samen met mijn overbuurmeisje vroeger al hele ‘maaltijden’ op tafel zette; te beginnen met paddestoeltjes van ei en tomaat afgemaakt met mayonaise stipjes. Mijn vrije tijd breng ik dan voornamelijk ook in de keuken door. Niet alleen thuis maar ook op feestjes, familieweekenden en etentjes. Ik steek altijd graag mijn handen uit mijn mouwen om te helpen of een maaltijd klaar te maken. Elk jaar met hemelvaart gaan we met de hele familie een weekend weg, het aantal mensen verschilt maar het gezelschap bestaat gemiddeld uit ongeveer 16-17 personen. In het begin gingen we nog wel eens uit eten maar omdat we eigenlijk altijd zoveel gezellige herrie maken en het vaak gewoon gemakkelijker is om in het huisje voor onszelf te koken, hebben we het uit eten gaan opgegeven. Toen we nog klein waren, gingen we met mijn zusjes, neefje en nichtje op de eerste dag funshoppen; oftewel hele karren volladen met eten en drinken. Mijn oom was hierin de gangmaker, het kon bijna niet gekker! Heerlijk vonden we het, het was echt balen als je de eerste dag te laat was voor het funshoppen. Zelf was ik meer geïnteresseerd in wat mijn oom ging koken dan het volladen van de karren met snoep en chips. Mijn oom is denk ik wel mijn grootste voorbeeld geweest in de keuken. Een logeerpartijtje bij mijn oom en tante was altijd een feest en vooral omdat ik dan met mijn oom nieuwe dingen mocht uitproberen in de keuken, samen boodschappen doen en daarna een heerlijke maaltijd bereiden. Tijdens het hemelvaart weekend was mijn oom ook altijd een van de koks en ik vond het super leuk om hem te assisteren. Tegenwoordig draai ik zelf de maaltijden in elkaar. Door het jaar heen bedenk ik al mogelijkheden over wat ik volgend jaar op tafel kan zetten en gelukkig is het tot nu toe altijd erg goed ontvangen.
Voor het komende jaar heb ik alweer een mooi idee; gemarineerde kabeljauw met aardappelgratin.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 4 stukken kabeljauw
- 4 medium aardappels
- 1 limoen
- 1 rode peper
- 250 ml kookroom
- 1 teentje knoflook
- geraspte jonge kaas
- 4 takjes verse tijm
- olijfolie
- peper en zout
Zo maak je het:
Let op: Dit gerechtje moet lang in de oven dus begin op tijd met voorbereiden.
Pak een redelijk hoge ovenschaal waarin zowel de vis als de gratin kan. Zet de oven alvast aan op 200 graden. Vet de ovenschaal in met olijfolie. Leg de kabeljauwfilets op de bodem van de ovenschaal. Leg ze dicht op elkaar, zodat de gratin er zometeen niet tussendoor valt. Rasp de schil van de limoen en pers hem uit. Hak de schil van de limoen fijn. Marineer de kabeljauw met een beetje limoensap en wat limoenrasp.
Schil de aardappels en snijd er met een mandoline of met een kaasschaaf dunne plakjes van. Bedek de kabeljauw met verschillende lagen aardappel totdat er een dikke laag aardappels ontstaat.
Hak de tijm fijn. Snijd de rode peper over de helft en haal de pitjes eruit. Hak nu de rode peper fijn.
Zet een pannetje op het vuur. Doe er een scheut olijfolie in en terwijl deze warm wordt, ontvel je de knoflook en haal je daar het worteltje uit. Doe de tijm met de rode peper in de hete pan. Pers de knoflook erboven uit. Laat een minuutje fruiten en voeg daarna de limoenrasp en de kookroom toe. Laat deze heet worden en laat het geheel twee minuten koken. Haal het pannetje daarna van het vuur en giet de kookroom over de aardappels uit, zorg dat je goed alles over de hele schaal verspreid. Strooi er daarna wat geraspte kaas overheen en zet het geheel in de oven zodra deze opgewarmd is. Het gerecht moet 45 minuten in de oven staan zodat de aardappel goed gaar kan worden.
Eet smakelijk!
we zijn erg benieuwd hoe dit gerecht in Redu gaat smaken.
Wanneer kom je weer eens logeren (dan mag je van Wies helemaal alleen koken)?
liefs
je tante en nieuwe ‘oom’
🙂 thanks en gaat goedkomen in Redu!