Jaaaa… het is alweer bijna kerst! Voor mij vooral een culinair hoogtepuntje in het jaar; de aangewezen kans om uit te pakken!!! Heerlijk vind ik het, gezellig met de hele familie aan tafel. Lekker eten en drinken! Top momentje. Ik ben echt fan van voorgerechten en kleine hapjes maar heb altijd een beetje moeite met de desserts. Vaak vind ik een dessert eigenlijk niet echt nodig na een lekkere maaltijd. Daarnaast ben ik meer een ‘hartige’ eter dan een ‘zoete’ eter. Mijn vriend en schoonfamilie daarentegen zijn zeker fan van toetjes, in alle soorten en maten, dus probeer ik toch nog wel eens iets ‘zoets’ te verzinnen.
De toetjes die je op mijn blog langs ziet komen zullen vaak dus ook niet heel erg bewerkelijk zijn maar juist gemakkelijk en snel. Onderstaand toetje druist hier een beetje tegenin maar dit kun je versnellen door de meringues niet zelf te maken maar ze te kopen. Scheelt je meteen 2 uur oventijd. Het originele recept bevat ook veel slagroom, maar ik ben meer een fan van de pure fruitsmaken en niet zo van slagroom, dus hieronder mijn variant van Eton Mess. Wellicht kun je er nog wat kerstinspiratie uithalen.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 2 eieren (alleen het eiwit)
- 100 gram poedersuiker
- 250 gram aardbeien
- 4 Bastogne-koeken
- ½ limoen
- Blaadjes verse munt
Zo maak je het:
Ik vind het bij dit gerechtje altijd leuk om het in glaasjes te serveren zodat je mooi de verschillende laagjes kunt zien. De bereiding zelf kost niet zoveel tijd en is vrij gemakkelijk, maar let wel op dat je voldoende tijd inruimt voor het maken van de meringue koekjes.
Verwarm de oven voor op 100 graden.
Klop langzaam de eiwitten met een mixer stijf terwijl je beetje bij beetje de poedersuiker toevoegt. Het eiwitmengsel zal op een gegeven moment mooi gaan glanzen en er zullen witte pieken ontstaan. Zodra dit het geval is, is het klaar. Maak met een spuitzak of gewoon met een lepel hoopjes eiwitschuim op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak het eiwit-schuim ongeveer een uur in de oven met de deur van de oven op een kiertje en laat ze daarna nog een uur staan terwijl de oven uitstaat. Het verharden van het schuim is erg afhankelijk van je oven dus houd het goed in de gaten. Het kan hierdoor zelfs een stuk langer duren dan ik hiervoor heb aangegeven. Je kunt de schuimpjes even aanraken; zodra ze niet meer heel erg plakkerig zijn, zijn ze goed. Het schuim kan een mooi bruinig glansje krijgen maar dit hoeft niet per se.
Maal de Bastogne-koeken fijn tot je een soort van koekgruis krijgt. Bedek de bodem van de glaasjes met een laagje koek. Snijd van een aantal aardbeien schijfjes en leg een laagje aardbeien over het laagje koek. Houd een aantal aardbeien over de decoratie. Mix daarna de overgebleven aardbeien met wat (ongeveer 5) verse muntblaadjes en het sap van een halve limoen door elkaar tot je een mooie rode vruchtensaus hebt. Brokkel wat meringue schuimpjes door de rode saus en zorg ervoor dat je in elk geval voor de decoratie nog wat schuimpjes over hebt. Bedek het laagje aardbeien met een laagje vruchtensaus en decoreer het met wat muntblaadjes, een schuimpje en een aardbei.
Geniet ervan!
Laat een reactie achter