Traditioneel Frans stoofgerecht dat prima onder de categorie comfort food valt. Het moet even staan en daardoor lijkt het een hele uitdaging maar het klaarmaken van de coq au vin is niet zo moeilijk, het moet alleen een geruime tijd sudderen en dat is zeker de moeite waard!

60 minuten
Bewerkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 2 pers:

  • 500 gr kippenbouten
  • 1 ui
  • 2 knoflooktenen
  • 2 laurierblaadjes
  • 125 gr spekjes
  • 150 gr champignons
  • 3 winterpenen
  • 1 potje zilveruitjes
  • 2 eetlepels bloem
  • 500 ml volle rode wijn
  • 500 ml kippenbouillon
  • buideltje verse kruiden (tijm, salie, rozemarijn, oregano)
  • verse peterselie
  • peper en zout

Zo maak je het:

Smeer de kippenbouten in met een beetje peper, zout en bloem. Zet een grote braadpan op het vuur. Doe hierin een flinke klont boter. Bak hierin de spekjes. Voeg na 3 minuten de kippenbouten toe. Bak deze even aan alle kanten.

Rasp de wortels en snijd deze in wat dikkere schijfjes. Pel de knoflook, snijd deze door de helft. Verwijder de wortel en pers de knoflook uit over de kip. Voeg ook de wortel toe. Laat even bakken, roer af en toe. Zet intussen water op om de bouillon te trekken.

Snijd de champignons in kwarten en zet een bakpan op het vuur. Voeg een beetje boter toe en bak de champignons 10 minuten.

Laat de zilveruitjes uitlekken. Voeg de zilveruitjes, de champignons, de laurierblaadjes en het kruidenbuideltje toe aan de braadpan. Voeg nu ook de rode wijn en de kippenbouillon toe.

Breng de kip aan de kook, draai het vuur een beetje zachter als het kookt en laat het geheel 1 uur sudderen. Serveer met aardappelpuree of stokbrood aangezien de saus super lekker is.