Jaren geleden ben ik samen met mijn moeder, mijn peettante en mijn zusjes een lang weekend naar Sevillia geweest.  Echt een geweldige stad! We hebben daar een super mooie tijd gehad. Op (geloof ik) onze laatste avond wilden we nog graag tapas eten. Het begon al donker te worden en omdat we nog helemaal terug moesten naar ons appartement besloten we eerst een stukje terug te fietsen en ergens op een groot plein te stoppen voor eten. Het tentje zag er, zoals al die tentjes, een beetje simpel uit, plastic stoelen, inklaptafels enz.. Maar het eten…. heerlijk. We konden er niks meer van zien want inmiddels was het helemaal donker en waren er geen lampen op het terras maar het eten was goddelijk. Een van de gerechtjes die we kregen bestond uit gegrilde aubergine, met groene asperges en pesto. Deze salade is hier een kleine afgeleide van. De groene asperges zorgen voor een zachte smaak waarbij de pesto het geheel net een beetje pit meegeeft.

20 minuten
Makkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 200 gr groene asperges
  • 15 gr verse basilicum
  • 1 teentje knoflook
  • een handvol pijnboompitten
  • 1/2 citroen
  • 40 gr parmezaanse kaas
  • olijfolie
  • peper

Zo maak je het:

Snijd alvast het onderste stukje van de groene asperges af en zet een pan op het vuur om de asperges kort te koken. Zodra het water kookt, doe je de groene asperges erin en kook je ze ongeveer 5 minuten. Rooster ook alvast de pijnboompitjes in een bakpannetjes zonder boter. Houd ze goed in de gaten zodat ze niet aanbakken.

Haal de basilicumblaadjes van de stokjes en hak deze fijn of stop ze in de blender. Ontvel de knoflook en haal het worteltje eruit. Pers de knoflook uit bij de basilicum. Voeg een aantal pijnboompitjes toe, houd er wat apart voor de garanering later. Pers het sap van 1 citroen uit boven de blender. Voeg een klein scheutje olijfolie toe en pureer alles fijn. Zodra het geheel een mooie spread is voeg je het meeste van de geraspte Parmezaanse kaas toe, houd een beetje apart voor later. Roer goed door elkaar maar mix het niet meer helemaal fijn.

Giet de asperges af en laat ze afkoelen.

Leg de lauwwarme asperges in een saladeschaal. Leg hierop een flinke schep pesto. Strooi er wat pijnboompitjes en geraspte parmezaanse kaas overheen.