Groentenrisotto, hierbij heb je verder niks meer nodig. Dit gerechtje vult voldoende zonder extra toevoegingen van vis of vlees. Lekker en gemakkelijk voor een doordeweekse avond! tip; voeg wat parmezaanse kaas toe!

Groentenrisotto
30 minuten
Makkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 ui
  • 1 courgette
  • 300 gr risottorijst
  • 150 ml witte wijn
  • 1 knoflookteentje
  • zwarte olijven
  • 900 ml groentenbouillon
  • 250 gr champignons

Zo maak je het:

Zet om te beginnen 900 ml groentenbouillon klaar en een redelijk grote kookpan met een dikke bodem op je fornuis. Snipper nu je uitje klein en giet en flinke scheut olijfolie in je pan. Weeg alvast de risotto af op de juiste hoeveelheid.

Snijd de kastanjechampignons in dunne schijfjes. Was de courgette, snijd de uiteinden eraf en snijd de courgette in dunne schijfjes. Zet je pan met olijfolie op het vuur en zodra de olijfolie heet is, voeg je het uitje toe. Fruit het uitje 2 minuten in de olijfolie, voeg daarna meteen de champignons en de courgette toe. Bak de champignons en courgette 5 min en voeg daarna de rijst toe.

Roer de rijst goed door zodat alle rijstkorrels glanzen van de olie. Laat ze even een minuutje de olie opnemen. Giet er daarna de witte wijn bij. Als het goed is, is je pan zo heet dat de witte wijn meteen kookt. Blijf de hele tijd goed roeren. Als alle wijn verdampt of opgenomen is door de rijst begin je langzaam vast wat bouillon toe te voegen. Doe dit in verschillende fases, niet alles tegelijk maar ook niet te weinig zodat je elke minuut moet bijvullen. Ik denk dat ongeveer 100-200 ml per keer wel een mooie hoeveelheid is. Blijf de rijst goed doorroeren zodat het niet aanbakt.

Snijd de olijven over de helft en voeg deze ook toe aan de risotto.

De risotto is klaar als het vocht zo opgenomen is dat er een smeuïge rijstsubstantie ontstaan is zonder de harde kern. Natuurlijk merk je dit meteen als je proeft en er geen harde stukjes meer in de rijst zitten maar je kan het ook zien aan de kleur van de rijst, de rijst is heel wit en wordt steeds een beetje zachter van kleur. Zodra alle echt witte stukjes weg zijn, is de rijst goed.

Groentenrisotto
Groentenrisotto
Groentenrisotto