Kreeftensoep…altijd een cadeautje als het op de menukaart van een restaurant staat en nu heb ik het ultieme recept zelf! Ik vind kreeftensoep echt heerlijk maar vaak vind ik het jammer dat het een hele romige soep is, dat hoeft voor mij niet perse. Deze versie is niet romig maar wel heel erg vol van smaak. Heerlijk als een voorgerechtje, een amuse of een klein tussengerechtje met kerst. Het is wel een hele klus, laat ik eerlijk zijn. Maar ook super leuk om te maken en heel erg waarderend als het lukt! succes 🙂

kreeftensoep
80 minuten
Uitdagend
5 – 10 euro pp

Ingrediënten voor 2 liter soep:

  • 2 kreeften (al gekookt)
  • 1 courgette
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 150 ml witte wijn
  • 1,2 liter visbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 150 ml kookroom
  • 140 gr tomatenpuree
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • Peper
  • 1 bosui
  • Pijnboompitjes
  • 150 gr rivierkreeftjes

Zo maak je het:

Snijd de courgette in blokjes. Pel de ui en de knoflook. Snipper de ui. Verwijder de wortel van de knoflook. Pers de knoflook ui in de hete olie, voeg meteen de ui toe. Roer goed door en fruit de knoflook en de ui 2 minuten op hoog vuur. Voeg daarna de courgette toe. Bak alles met af en toe doorroeren gedurende 5 minuten.

Haal het vlees uit de kreeften. J jaja dit is een opgave. Draai de kop van de kreeft en leg deze apart. Leg de rest met het pantser naar beneden en snijd de buik open. Nu kan je het vlees uit het pantser halen met een vork. Leg dit apart.

Draai nu de grote scharen van de kop. Snijd de puntjes van de scharen en hak het pantser met de achterkant van een groot mes voorzichtig open. Je kan nu met een vork het vlees uit de scharen halen.

Leg al het vlees apart in een bakje en zet in de koelkast.

Doe alle stukken pantser, inclusief de koppen, in de pan met het courgette-uien mengsel. Doe hier wat peper bij. Verwarm de pan en laat even 5 minuten stoven. Blus nu af met de witte wijn. Laat de witte wijn een beetje inkoken en voeg de tomatenpuree en het paprikapoeder toe. Voeg nu ook de bouillon toe. Breng de soep aan de kook en laat 1 uur op middelhoog vuur koken.

Snijd het kreeftenvlees in hapklare stukjes. Haal na een uur de soep van het vuur en zeef de soep. Zet de soep terug op het vuur, voeg het kreeftenvlees, de rivierkreeftjes en de kookroom toe, roer door en proef de soep. Voeg indien nodig nog wat zout en peper toe. Verwarm de soep nog even flink door.

Hak de bosui in smalle ringetjes.

Schep de soep in de serveerkommen en strooi er wat pijnboompitjes en wat bosuitjes door.

kreeftensoep
kreeftensoep
kreeftensoep