Lekker, apart soepie!! Prei en mosterd, smaakvolle combi. De soep is iets zwaarder dan je misschien denkt, dus houd hier rekening mee.

Mosterd-prei soep
40 minuten
Bewerkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 3 liter soep:

  • 500 gr prei
  • 300 ml slagroom
  • 200 ml witte wijn
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 5 el franse mosterd
  • 1.5 l groentenbouillon
  • 1 el mosterdzaad
  • 2 takjes rozemarijn
  • roze garnalen
  • bieslook

Zo maak je het:

Zet een grote soeppan op het vuur en voeg wat olie of boter toe. Pel de ui en knoflook. Snipper de ui. Snijd de knoflook over de helft. Verwijder de wortel. Hak de rozemarijn fijn.

Verwijder de uiteinden van de prei. Was de prei en snijd de prei in dunne ringetjes.

Zodra de boter gesmolten is voeg je de ui, de rozemarijn en uitgeperste knoflook toe. Bak alles 2 minuten op hoog vuur. Voeg daarna de prei toe. Bak de prei een paar minuten mee totdat deze glazig geworden is. Voeg nu de witte wijn toe en laat deze gedeeltelijk verdampen.

Zodra de wijn ingekookt is, voeg je de mosterd, 100 ml slagroom en het (gemalen) mosterdzaad toe. roer alles goed door elkaar. Zet het vuur weer hoog en voeg de bouillon toe. Breng de soep aan de kook en laat 20 minuten koken.

Klop ondertussen vast de rest van de slagroom stijf, deze gebruiken we voor de garnering.

Haal nu de soep van het vuur en pureer de soep tot een gladde substantie. De beste manier is om de staafmixer in de pan te zetten en goed alles te pureren. Dit kan wel even duren. Zorg dat je de mixer niet boven de grens van de soep uit haalt, dan kan het zo zijn dat heel je keuken vol komt te zitten.

Als de soep voldoende glad is, proef je even goed. Voeg indien nodig wat zout en peper toe.

Warm de soep nog even goed op en maak de soep voor het serveren op met een schepje room, een paar roze garnaaltjes en een beetje gehakte bieslook.

Mosterd-prei soep
Mosterd-prei soep
Mosterd-prei soep