Yes! Het oesterseizoen 2016-2017 is vanaf vandaag officieel geopend! Oesters, die ziltige hap zee die je levend naar binnen werkt, heel veel mensen houden er niet van. Zelf heb ik in 2012 in Knysna (Zuid-Afrika) oesters leren eten en daarna ben ik ze eigenlijk steeds lekkerder gaan vinden en eerlijk gezegd, zou ik ze het liefste elke week eten. Maar helaas laat mijn portemonnee dat niet helemaal toe. Daarnaast moet het natuurlijk ook een traktatie blijven.
In de meeste restaurants staan vaak verschillende oesters op de kaart; de Zeeuwse platte en de Japanse oester oftewel de Zeeuwse creuse. Dit zijn de echte Nederlandse oesters maar ook de Franse oesters worden in Nederland aangeboden. Welke oester is nu het lekkerste en wat zijn de verschillen?
De Zeeuwse platte: deze oester komt oorspronkelijk uit Nederland maar lijdt erg onder een oesterziekte genaamd Bonamiasis. Om te voorkomen dat de Nederlandse oesterkweek uit zou sterven, zijn er sinds de jaren ’70 Japanse oesters geïmporteerd. Deze worden niet door de oesterziekte aangetast en floreert in de Zeeuwse wateren. De Zeeuwse Creuse zoals deze heet, is al veel jonger (na 2 jaar in plaats van 6 jaar) klaar voor de consumptie. De oesters worden gekweekt in de Grevelingen en in de Oosterschelde.
Daarnaast heb je nog 3 veel voorkomende Franse oesters:
- De plaine mer (gekweekt in de zee of op de oesterbanken);
- Fines de claires (na de zeekweek hebben deze nog in een zoutpan gelegen);
- Spéciales de claires (deze oesters krijgen extra voedsel en liggen extra lang in de zoutpan).
Ondanks dat de claires in een extra zoutpan gelegen hebben, zijn de plaine mer vaak het zoutst en de spéciales de claires het subtielste qua smaak.
Oesters kan je natuurlijk in speciale visrestaurants eten maar je kan zo ook in een goede visspeciaalzaak kopen en zelf serveren. Zorg er dan altijd voor dat je ze goed koud houdt op ijs, open ze net (max 1 uur) voor het serveren, serveer ze neutraal met een beetje citroensap en peper of met een beetje rode azijn en gesnipperde sjalotjes. Ook lekker erbij is gevriesdroogde passievrucht.
Slurpze!
Laat een reactie achter