Wat een depressief weer was het deze week, keiharde wind en regen en nu sinds vanochtend 2 graden boven nul! Brrrrr! Voor de mensen die mij niet zo goed kennen; ik functioneer het beste in de zomer, ik houd van de zon en als die schijnt gaat mijn energie echt met sprongen omhoog.
Ik vind het gewoon heerlijk om buiten te zitten met een boek of kletsend met vrienden en mijn keuze wat betreft eten is ook vaak gefocust op dit soort momentjes: kleine gerechtjes, broodjes met smeersels, tapa’s, een beetje van dit en een beetje van dat en uiteindelijk kilo’s eten teveel hebben. Ik vind dat het eten een soort van toevoeging moet zijn aan de sfeer en gezelligheid van het moment. Het zal je dan ook niet verrassen dat ik het koken maar vooral ook eten van tapas echt een feestje vind.
Vorig jaar ben ik met twee van mijn dinnetjes een paar dagen naar Grenada geweest. We waren helemaal opgetogen en hadden er zin in; een heel weekend alleen maar zon, shopping, het Alhambra bekijken en het meest belangrijke; heerlijke tapas en wijn!!
De eerste avond hadden we een bezoekje aan het Alhambra geboekt, van tevoren nog lekker even gegeten. Jammer genoeg hadden ze bij het restaurant geen tapas maar ze hadden wel Gazpacho en Paella, ook lekker maar nog niet helemaal de ultieme Spaanse smaak die we verwacht hadden. Na ons bezoekje aan het Alhambra waren we weer hongerig en we hadden vooral lekkere trek! Dus op zoek naar de tapas! We begonnen met Patatas Bravas….wat een teleurstelling was dat!!! We kregen eigenlijk gewoon slecht gebakken frietjes met tomatenketchup…..
De tweede dag speelde Nederland tijdens het WK, dus geen echte tapas maar een Irish Pub om de wedstrijd te kijken.
De derde dag hebben we lekker geshopt en na een lange, lange zoektocht vonden we op de hoek van ons appartementje een klein barretje waar we tapas konden eten. En deze keer hadden we geluk; het eten was heerlijk!!! Net even anders dan anders; ze serveerden alles op een klein stukje geroosterd brood en de combinaties van smaken waren echt heel erg goed!! Ik raakte zwaar geïnspireerd.
Sinds deze trip ben ik allerlei verschillende bruschetta’s aan het uitproberen en ik wil er graag een aantal met jullie delen. Ze zijn echt super makkelijk om te maken en zien er fantastisch en kleurrijk uit! En last but not least; natuurlijk smaken ze heerlijk!
Basisingrediënten voor bruschetta’s uit 1 ciabatta:
- 1 ciabatta
- olijfolie
- peper
- extra ingrediënten: zie recept
Zo maak je het:
Om bruchetta’s te maken begin ik met het afbakken van een ciabatta-broodje in de oven. Zodra het afgekoeld is, snijd je hem in mooie dunne plakjes en deze leg je uitgespreid op een grillplaat. De aangegeven tijdsduur en kosten zijn gebaseerd op 1 ciabatta met alle onderstaande bereidingen.
Bruschetta’s met tomaat:
- Basisingrediënten
- 2 tomaten
- 1 knoflookteentje
- 1/2 rode ui
- verse basilicum
Giet wat olijfolie in een bakje. Snijdt de knoflook over de helft, haal de wortel eruit (je lichaam kan dit namelijk niet goed verwerken waardoor de knoflook geur langer blijft hangen) en pers het knoflookteentje uit in de olijfolie. Meng het goed door elkaar. Zet dit even opzij zodat de knoflook in de olie kan trekken.
In de tussentijd kun je alvast water koken om de tomaten te ontvellen. Maak een oppervlakkig kruis in het vel van de tomaat en stop ze in een schaal. Giet het kokende water eroverheen. Je zult zien dat het vel van de tomaten los komt van het vruchtvlees. Zodra dit gebeurt, koel je de tomaten goed af met ijskoud water. Ontvel de tomaten en haal de pitjes eruit. Snijd daarna de tomaten in hele kleine blokjes. Snipper het uitje heel fijn en roer deze met een klein scheutje olijfolie door de tomatenblokjes. Knip de basilicum blaadjes in kleine stukjes. Gebruik de olie met knoflook om de broodjes in te smeren aan de bovenkant. Gril de ingevette broodjes voor ongeveer 2 minuten totdat ze een mooie bruine en crispy bovenkant hebben. Let goed op, want onder de grill gaan ze vaak te hard en kunnen ze snel verbranden. Leg een beetje tomatenmengsel op elk broodje, strooi er wat verse peper overheen en maak het af met wat basilicumblaadjes.
Bruschetta’s met zalm en avocado:
- 100gr gerookte zalm
- 1 avocado
- 1 halve rode ui
- sap van een halve citroen
Snijd de gerookte zalm in mooie kleine plakjes en de avocado in lange, dunne plakken. Snijd de ui in dunne smalle ringen en daarna over de helft zodat je halve maantjes krijgt. Het brood bereid je voor deze bruschetta’s op dezelfde manier als hierboven; zet de olijfolie en de knoflook klaar. Gebruik de olie met knoflook om de broodjes in te smeren aan de bovenkant en gril de ingevette broodjes voor ongeveer 2 minuten, zodat ze een mooie bruine en crispy bovenkant hebben. Bedek ze met een plakje zalm, een plakje avocado en wat ui. Sprenkel een beetje citroensap over de avocado, zodat deze niet bruin wordt. Daarnaast geeft het ook een frisse smaak aan de zalm. Maak de bruschetta af met wat verse peper. Ter afwisseling kun je er ook nog wat klein gesneden, geroosterde pijnboompitjes overheen strooien.
Bruschetta’s met frambozen en geitenkaas:
- 100gr zachte geitenkaas
- een aantal frambozen
- 3 eetlepels honing
- olijfolie
- verse tijm
- geroosterde amandelen
- sap van een kwart citroen
Bij deze bruschetta’s grill ik ze niet met de olijfolie/knoflook mix maar met een honingsausje. Zet een kleine steelpan op het vuur en hak ondertussen alvast de tijm heel fijn. Voeg de honing, wat olijfolie, het citroensap, de fijngehakte tijm en een beetje peper toe. Roer alles goed door elkaar zodat de honing geleidelijk kan smelten. Zodra het sausje goed warm en zoet is, haal je hem van het vuur. Let op met proeven, het kan namelijk erg heet zijn! Smeer de broodjes aan de bovenkant in met het honingsausje, zorg dat je een beetje saus overhoudt ter garnering. Gril de ingevette broodjes voor ongeveer 2 minuten zodat ze een mooie bruine en crispy bovenkant hebben. Snijd de frambozen in kleine, dunne plakjes en hak de geroosterde amandelen kleiner tot ze ongeveer 1/4 van de normale grootte zijn. Smeer de broodjes in met geitenkaas en garneer ze met plakjes framboos. Strooi er daarna de gehakte amandelen overheen. Als laatste sprenkel je er nog een beetje honingsaus overheen.
Bruschetta’s met ham en verse vijg
- 100gr parmaham
- 2 verse vijgen
- balsamico
- olijfolie
- 1 teentje knoflook
Het brood bereid je voor deze bruschetta’s op dezelfde manier als hierboven bij de eerste twee varianten: zet de olijfolie en de knoflook klaar. Gebruik de olie met knoflook om de broodjes in te smeren aan de bovenkant, gril de ingevette broodjes voor ongeveer 2 minuten totdat ze een mooie bruine en crispy bovenkant hebben. Leg op elk broodje een stukje ham. Snijd de vijgen in dunne plakjes over de lengte van de vrucht en leg deze plakjes op de ham. Tenslotte decoreer je de bruschetta’s met wat balsamico.
Bruschetta’s met ham en mango
- 100gr parmaham
- 1 halve mango
- balsamico
- olijfolie
- verse basilicum blaadjes
- 1 teentje knoflook
Het brood bereid je voor deze bruschetta’s op dezelfde manier als hierboven bij de eerste twee varianten. Zet de olijfolie en de knoflook klaar. Gebruik de olie met knoflook om de broodjes in te smeren aan de bovenkant en gril de ingevette broodjes voor ongeveer 2 minuten zodat ze een mooie bruine en crispy bovenkant hebben. Leg op elk broodje een fijn stukje ham. Snijd de mango in dunne plakjes en leg deze plakjes op de ham. Knip de basilicum in kleine stukjes en strooi wat over de bruschetta’s. Tenslotte decoreer je de bruschetta’s met wat balsamico.
Variatietip: Voeg plakjes mozzarella toe aan het gerecht en bouw nu de bruschetta als volgt op: eerst de ham, dan de mango, dan de mozzarella en maak het af met basilicum en balsamico.
De bruschetta’s zorgen samen met een fijn glas wijn voor een heerlijk momentje: een beetje zon erbij en zelfs een frisse, ongezellige herfstdag fleurt er van op!
Ja die tapas waren goddelijk. Letterlijk gelukkig van eten waren we daar!
Dit vind ik een top recept!
Ga ik snel een keertje maken! Jummie