Mayonaise maken is mijn vaders specialiteit; uren heeft hij in de keuken met een vork staan kloppen om voor ons verse mayonaise te maken. Altijd in hetzelfde bordje want die heeft de perfecte helling voor de vork om langs te glijden en de belangrijkste les erbij was altijd; De lucht moet er goed doorheen geklopt wordt want daar wordt ie lekker luchtig van.

Tegenwoordig maak ik natuurlijk ook zelf mayonaise en daarvan verschillende varianten maar ik moet hier altijd nog om lachen. Zelf heb ik mijn methode geëvolueerd van het kloppen met een vork, naar het kloppen met een garde en tegenwoordig zelfs met een staafmixer. Het werkt echt prima en je hebt binnen een mum van tijd je eigen huisgemaakte aïoli.

10 minuten
Makkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten:

  • 2 eieren
  • 1 citroen
  • 1 knoflookteen
  • 1 et mosterd
  • 50 – 100 ml zonnebloemolie
  • olijfolie
  • peper en zout

Zo maak je het:

Doe de eieren, het uitgeperste citroensap, de mosterd, peper en zout in een mengbakje voor je staafmixer. Pel het schilletje van de knoflook, snijd deze door de midden en verwijder de wortel. Pers de knoflook boven het mengbakje uit.

Meng alles goed met de staafmixer door elkaar. Begin nu rustig te mixen en voeg scheutje voor scheutje wat zonnebloem olie erdoorheen. Blijf dit herhalen totdat de mayonaise luchtig maar stevig is.